De meest voorkomende ziektes bij katten en hoe je ze herkent

meest voorkomende ziektes bij katten

Net zoals dat er bij mensen ziektes zijn die veel voorkomen zijn deze er ook bij katten. Ondanks een vaccinatie die je elk jaar kunt gaan halen met jouw kat is er nog steeds het risico dat jouw kat ziek wordt. Wat zijn nu de meest voorkomende ziektes en hoe herken je deze?

De kattenziekte

Een van de meest voorkomende ziekte bij katten is toch wel de kattenziekte. Dit is een infectie door voor kan komen in het maag-darmkanaal. Vaak komt deze infectie doordat ze in contact zijn geweest met een andere kat, maar de kattenziekte kan ook overgedragen worden via een vlo, via uitwerpselen en de kans is er zelfs dat het overgedragen wordt via de kleding die wij dragen.

Om te voorkomen dat jouw kat de kattenziekte krijgt kan je elke jaar met jouw kat een vaccinatie halen. Vaak zie je de kattenziekte bij kittens die nog geen vaccinatie hebben gehad.

Symptomen kattenziekte

Je kunt de kattenziekte herkennen aan de volgende symptomen.

  • Overgeven
  • Pijn in de buik
  • Uitdroging door diarree die soms gepaard gaat met bloed

Juist omdat de kattenziekte ervoor zorgt dat de weerstand van je kat minder is dreigt er het gevaar dat het beestje andere ziektes oploopt.

kitten ziektesOntstoken slijmvlies of ook wel stomatitis

Bij stomatitis heeft jouw kat last van een ontsteking van het slijmvlies in de bek die telkens weer terugkomt. Ze noemen dit ook wel een tandvleesontsteking die chronisch is. Om dit te kunnen behandelen kan een gebitsreiniging voldoende zijn. Soms moeten er ook tanden kiezen getrokken worden.

Het ontstoken slijmvlies kan ontstaan door gebitsproblemen. Veelal is er dan sprake van afgebroken tanden of kiezen, tandsteen of tandplak. Ook virussen of aandoeningen als nierfalen, maar ook suikerziekte kunnen hieruit voortvloeien.

Katten waarvan het afweersysteem verstoord is of niet goed werkt hebben meer kans dat ze dit oplopen.

De niesziekte

Een andere ziekte die vaak voorkomt, is niesziekte. Nee je kat loopt echt niet altijd de hele dag te niezen wanneer hij of zij dit heeft. Zelfs katten die niet niezen kunnen deze ziekte hebben. De niesziekte is een ziekte die onder katten ontzettend besmettelijk is. Ook deze ziekte is te voorkomen door je kat jaarlijks in te laten enten.

Symptomen niesziekte

Is jouw kat veel aan het niezen, heeft hij of zij vuile en ontstoken ogen, zie je zweren op de tong en heeft hij of zij koorts? De kans is groot dat de niesziekte aanwezig is.

Artrose bij katten

Er werd een lange tijd gedacht dat katten geen artrose konden krijgen en dat dit alleen bij mensen voorkwam en bij honden. Dit is echter niet waar. Ook katten kunnen de diagnose artrose krijgen. Artrose komt vooral voor bij oudere katten. Bij artrose slijt van de gewrichten het kraakbeen en dit veroorzaakt pijn.

Symptomen bij artrose

Gaat je kat steeds moeilijker lopen of wil hij of zij helemaal niet bewegen? Verandert het gedrag van jouw kat naar angstig, depressief of zelfs gedrag wat je agressief kunt noemen? Dan is de kans aanwezig dat jouw kat artrose heeft.

Helaas is artrose niet te genezen. Wel kan ervoor gezorgd worden dat jouw kat minder pijn heeft door middel van medicatie of het geven van speciaal voer.

Epilepsie bij katten

Ook weer zo een ziekte die niet alleen bij mensen voorkomt maar ook bij dieren. Katten kunnen ook aanvallen van epilepsie krijgen. Epilepsie ontstaat doordat er een overmaat aan zenuwprikkels ontstaat. Hierbij treedt er een epileptiforme aanval op.

De oorzaak van epilepsie

In epilepsie zijn er twee groepen, namelijk de primaire epilepsie en secundaire epilepsie. Bij primaire epilepsie wordt er bij een onderzoek geen oorzaak gevonden. Bij een secundaire epilepsie wordt er wel een oorzaak gevonden. Deze laatste vorm komt vaak voor nadat er een hersentrauma is geweest of als er last is van een orgaanfunctiestoornis.

Suikerziekte bij katten

Wanneer het lichaam van je kat niet meer goed in staat is om als energiebron glucose te gebruiken kan er sprake zijn van suikerziekte. Het glucosegehalte wat in het bloed zit neemt toe door een tekort aan insuline. Insuline is een hormoon dat afgegeven wordt door de alvleesklier. Bij een tekort aan insuline nemen deze cellen geen glucose meer op waardoor het gehalte in het bloed toeneemt.

Symptomen bij suikerziekte

Plast jouw kat ineens heel veel en gaat het ook heel veel drinken omdat het zoveel moet plassen dan is de kans groot dat er suikerziekte aanwezig is. Je kun, wanneer je dit hebt geconstateerd, het beste even contact opnemen met je dierenarts om te laten testen of dat jouw kat last heeft van suikerziekte. Het veel honger hebben, vermageren, sloom en lusteloos zijn, overgeven en staar op de ogen hebben zijn ook enkele symptomen bij suikerziekte.

zieke kat dierenartsNierfalen bij de kat

Nierfalen bij de kat kunnen zowel chronisch als acuut zijn. Chronische nierfalen wat vaak afgekort wordt met CNF komen het meeste voor maar vooral bij oudere katten. Wanneer jouw kat dit heeft kan dit niet meer verbeteren. Het zal er alleen maar slechter op worden. Bij een diagnose die op tijd is gesteld kan jouw kat er echt nog heel wat jaren mee leven wanneer er een juiste behandeling plaatsvindt.

Symptomen bij nierfalen

Wanneer je kat veel gaat drinken en plassen, er sloomheid optreedt, vermagerd en een verminderde eetlust is, een stinkende adem heeft en een doffe vacht wordt het echt tijd om actie te ondernemen en naar de dierenarts te gaan om uit te laten zoeken of jouw kat niet de diagnose nierfalen heeft. Deze diagnose kan gesteld worden door middel van een urineonderzoek of en bloedonderzoek.

Een behandeling bij nierfalen moet goed worden afgestemd op jouw kat. Geen twee katten zijn hetzelfde dus er is ook geen behandeling hetzelfde. Een kat met nierfalen moet met enige regelmaat gecontroleerd worden door de dierenarts om te bekijken of dat de behandeling aanslaat of dat er misschien nog wat moet gaan veranderen in de medicatie en behandeling die de kat op dat moment krijgt.