Welke voeding moet je voor je kittens kopen?

Een kitten is volop in de groei en zal gedurende de eerste zes maanden erg snel groeien. Wist je dat een kitten binnen zes maanden al 76% van zijn volwassen gewicht zal behalen? Het lichaam gaat zich in een rap tempo ontwikkelen, denk aan de vacht, botten, spieren, tanden en uiteraard het hele immuunsysteem. Het is dan belangrijk dat jij een kitten de juiste voeding geeft en daar leggen wij je hier graag wat meer over uit.

voeding voor kittensKittens en voeding

Je weet het vast wel als je een echte kattenliefhebber bent, ze zijn van nature erg nieuwsgierig en willen op eigen tempo alles ontdekken, bij kittens is dat heel duidelijk zichtbaar. Ze hebben veel energie, rennen rond en willen alles ontdekken. Omdat ze zoveel bewegen hebben ze ook de juiste voeding nodig en bij kittens moet je dan denken aan de juiste hoeveelheid eiwitten bijvoorbeeld zodat de organen zich goed kunnen ontwikkelen en het weefsel.

Er is speciale voeding voor kittens ontwikkeld met de juiste hoeveelheden van de vitaminen en mineralen. Een hoog gehalte mineralen is van belang te denken aan zink, ijzer, calcium en magnesium.

Kittens en spenen

Maar in het begin hebben de kittens moedermelk nodig want daar zit alles in wat zij dan nodig hebben. Het spenen doen ze vaak tot zes of acht weken, maar het kan ook al zijn dat ze wat eerder klaar zijn om op brokjes te knabbelen, soms al met de drie of vier weken. Dit is dan ook het moment dat je er op in kunt spelen en dan de speciale voeding aan de kittens mag geven. Dit mogen de brokjes zijn maar nat voer (vlees) kan dus ook. Omdat ze nog zo klein zijn moet je bij brokjes er goed aan denken dat je deze wat vochtig gaat maken en gaat pletten, fijn maken.

Van zodra de kittens volledig op vaste voeding overgaan kan je ook gebruik maken van een automatische voederbak voor je kat. Het is een goed systeem om dosering goed onder controle te houden.

Welke voeding moet je voor je kittens kopen

Meer over voeding en kittens

Een kat heeft niet zo’n grote maag als ze bijvoorbeeld acht weken oud zijn. Ze hebben wel een grote eetlust en daarom is het beter om ze een aantal kleine porties per dag te geven, en niet in een keer heel veel en de rest van de dag niets meer. In het begin eten kittens vaak vier keer per dag, ze energie wordt zo mooi verspreid over de hele dag en na een tijdje kun je overgaan naar drie keer per dag voeren.

Als je de kittens eten geeft, moet je zorgen dat ze altijd vers water aan kunnen. Meestal zet je iedere ochtend een schaaltje neer en dan kunnen ze wat drinken als ze dorst hebben. Sommige mensen denken dat melk goed is, maar dat is juist niet goed. Blijf het houden bij water, want vocht is hetgeen wat kittens nodig hebben. Je zal merken als je ze natvoer geeft, dus vlees, dat ze dan minder drinken omdat het natvoer ook al veel vocht bevat. Houd altijd goed in de gaten of ze goed eten en drinken en dan kunnen ze zich mooi ontwikkelen en jij kunt van ze genieten.