Houd je van katten? Misschien wil je dan wel een kitten adopteren uit het asiel. De laatste jaren komen er steeds vaker kittens in het asiel terecht. Het kan zijn dat er ergens een nestje wordt gevonden, mensen brengen ze dan vaak naar het asiel. Of een zwangere poes wordt gedumpt en dan wordt deze gevonden en bevalt bij het asiel. In het asiel zullen ze dan alle zorg op zich nemen voor de kittens, maar met name in de zomer kan het wel eens erg druk zijn.
Veel mensen hebben hun dieren dan buiten, een krolse kat is zo gevonden en er is weer een nestje als mensen hun kat niet hebben laten castreren of poes hebben laten steriliseren. Er zal hoe dan ook voor de kittens gezorgd moeten worden, maar als het erg druk is kunnen de medewerkers van het asiel niet altijd alleen en vragen ze hulp van anderen.
Hoe werkt een kitten adopteren in het asiel?
Meestal heeft een asiel in je eigen regio een website en dan zie je dat er een kitten geadopteerd kan worden. Meestal zie je foto’s en een omschrijving en dan weet je wat meer over het ras en de leeftijd en hoe ze bijvoorbeeld in het asiel terecht zijn gekomen.
Je hebt misschien al een kat en daarom wil je er een kitten bij plaatsen, dit zullen ze in het asiel juist stimuleren om een kitten al te plaatsen in een gezin waar een kat is. Ze willen namelijk dat de dieren een maatje hebben. Je kunt soms ook twee kittens tegelijkertijd adopteren, dan hebben ze elkaar in ieder geval om te spelen. Maar hoe gaat het in zijn werk?
- Je hebt bij het asiel gezien dat je een kitten kunt adopteren en neemt contact op.
- Vaak moet je formulieren invullen en mag je een keer langskomen (en vult dan papieren in).
- Er wordt dan samen gekeken of dat jouw situatie ideaal is om een kitten (of twee te adopteren).
- Ook gelden er een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen (vaak moet je al een kat hebben of twee kittens adopteren zodat ze elkaar hebben om zich te vermaken).
Kosten en nazorg
Er wordt vaak een vaste vergoeding gevraagd voor de adoptie van een kitten. Het bedrag hangt vaak af van de leeftijd, en welke zorg er is verleend (bijvoorbeeld castratie). Volgens blogster Marilyn Online kan dit variëren van asiel tot asiel maar moet je toch rekenen op een paar honderd Euro in sommige gevallen.
De dieren die in het asiel weg gaan zijn allemaal geholpen zodat ze niet meer voor nakomelingen kunnen zorgen. Er geldt vanuit het asiel een vorm van nazorg. Dit kan telefonisch zijn en dan krijg je advies van hen. Een kitten is ook altijd gechipt en voorzien van de juiste papieren voordat hij weg kan uit het asiel naar de nieuwe eigenaar. Je moet je er bewust van zijn dat een kitten de nodige tijd vraagt, ze moeten zindelijk worden gemaakt en zijn vooral heel speels.